BeN97

Formás, okos, minden érintésemre reagál, és nem a barátNőm, de azért magamévá teszem az N97tem.

Friss topikok

  • gerojudit: Fél éve használom a telefont. Egy dolgot nem tudok a szoftverfrissítés után újraéleszteni. Hátha v... (2010.04.02. 17:03) Első bejegyzés
  • Fandor: jaja, engem is az új fw utáni élet érdekelne, meg a sebesség igazi használat közben, amikor már va... (2009.07.08. 21:10) Szenzitív lélek
  • Fandor: gratulálok a bloghoz, nagyon jó ötlet! most, illetve a következő 3 hónapban gondolkodom telefoncs... (2009.06.26. 16:56) Fotóvideó szakkör - második felvonás

Linkblog

Archívum

Képezzük a fényt!

Ben24 2009.06.19. 22:54

Ahogy az E sorozatú Nokiáknak az e-mailezés és az iroda a szíve-lelke, úgy az N szériás telcsiknek a kamera az egyik legfontosabb alkotóeleme. Sokan úgy vannak vele, hogy minek a telefonba a fényképezőgép, én viszont egy ideje már nem így gondolkodom, hiszen manapság már igenis lehet kapni olyan mobilokat, melyekkel nem csak homályos és pixeles képfoszlányokat lehet megörökíteni. Megsúgom, hogy van nekem egy remek tükörreflexes masinám, de mivel ezt a laza 7-8 kilós szettet nem szívesen cipelem mindenhova magammal, jól jön, ha adott esetben a mobilommal is tudok lövöldözni (mármint képeket). Na, szóval az N97-esemben egy 5 megapixeles fényképezőgép lapul, ami ma már abszolút nem rekordérték, ettől függetlenül nem igazán érzem hiányát a 8 megapixeles szenzornak. A képminőséggel elégedett vagyok, ebben vélhetően komoly szerepe van annak, hogy az ötmillió képpont előtt egy Carl Zeiss optika csücsül. Amiért egy kicsit fáj a szívem, hogy optikai zoom még ebben a csúcs Nokiában sincs, így továbbra is be kell érnem a digitális zoommal, ami annyit ér, mint süketnek a jóreggelt! No persze az autofókusz már nem hiányozhat, és kábé 1-2 másodperc alatt élesre is állítja a témát. Fókuszálás után el is csattanhat a felvétel, az elmentéshez 3-4 másodpercnyi idő kell. Ha gyorsan mozgó témát (pölö a folyton kilométerhiányban szenvedő kislányomat) kell fotózni, bekapcsolom a sorozatfelvevőt, ami villámgyorsan tizennyolc darab 5 megapixeles fotót rögzít, melyek közül aztán a végén egyszerűen ki tudom választani, hogy mely felvételeket szeretném megtartani, és melyek mehetnek a qkába. Nem tudni miért, de a Nokia az N97-be sajnos nem egy ütős xenon vakut, tett, hanem egy LED-es ikerpárt, vagyis a sötétben történő fotózásban továbbra is az N82 a király. Ha közelről fotózunk (például egy gömbszörpöt :) , akkor még elég a LED fénye, de például egy sötét szobát egyszerűen már képtelen normálisan bevilágítani ez a fajta villanó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ISO fényérzékenység szabadon variálható, de azt vettem észre, hogy gyakorlatilag felesleges, mert az automatika korrekten végzi a dolgát. A kamera roppant egyszerű felépítésű menürendszerében gyorsan megtalálható a makró mód (a számtalan szituációs mód között), amivel akár néhány centiméteres távolságból is szuper képeket lehet készíteni. De beszéljenek helyettem inkább maguk a képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére pedig néhány olyan fotót hagytam, melyeket egy bringás kirándulás közben készítettem:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ben97.blog.hu/api/trackback/id/tr31196254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aftershocktime 2009.06.23. 11:50:18

A képek így nem rosszak de tényleg én is eredeti méretben lennék kíváncsi. Amúgy szép képek:)

zetalax 2009.06.23. 15:15:35

tényleg nagyon nagyon szép képeket csinál. én meg vagyok velük elégedve.
legszebbek a tónál készültek, meg a keresztes..:)

Ben24 2009.06.24. 09:48:55

@breathless:
Egyébként pedig tény, hogy hiányzik az N97-ből az arcfelismerés, a mosolydetektálás és még a pislogásérzékelés is, de én ezeknél fontosabbnak tartom a jó képminőséget, és e tekintetben az N97 nem szenved hátrányt, főleg nappali felvételek esetében. Nekem igazából csak a xenon vaku hiányzik, de az nagyon, illetve talán valami intelligens kontrasztállító technológia. Videózás terén pedig jó lenne egy HD-felvevő, de gondolom a relatíve lassú proci nem teszi ezt lehetővé. Valami fejlődési lehetőséget az N98-ra is kellett hagyni, ha egyáltalán lesz ilyen… :)

sziklaszilárd 2009.06.25. 11:32:27

igen a digitális zoomot a számítógépen is meg tudom ejteni...felesleges volt emiatt belerakni :)
A vaku pedig tényleg jól jött volna...azért elég szép kis kamerát raktak benne össze. A képek azok valóban magukért beszélnek...szépek na!

silentdiszno 2009.06.25. 16:06:41

Jó lehetett a biciklis túra, főleg, ha a gömbszörp is ment veletek :)
Egyébként grat a képekhez. Nem lenne méltó, egy ilyen kategóriájú telefonhoz, hogy ne készítsen minőségieket. "Zsebből előkapom" fotózáshoz teljesen jó.
Egyszer eljön az optikai zoomok ideje is a telóknál.

miranaaa 2009.06.25. 16:07:27

Elég gyönyörű képet csinál...
süti beállítások módosítása