BeN97

Formás, okos, minden érintésemre reagál, és nem a barátNőm, de azért magamévá teszem az N97tem.

Friss topikok

  • gerojudit: Fél éve használom a telefont. Egy dolgot nem tudok a szoftverfrissítés után újraéleszteni. Hátha v... (2010.04.02. 17:03) Első bejegyzés
  • Fandor: jaja, engem is az új fw utáni élet érdekelne, meg a sebesség igazi használat közben, amikor már va... (2009.07.08. 21:10) Szenzitív lélek
  • Fandor: gratulálok a bloghoz, nagyon jó ötlet! most, illetve a következő 3 hónapban gondolkodom telefoncs... (2009.06.26. 16:56) Fotóvideó szakkör - második felvonás

Linkblog

Archívum

Fotóvideó szakkör - második felvonás

Ben24 2009.06.26. 15:34

A múlt héten egyszer már foglalkoztam az N97 fényképezési tehetségének taglalásával, de úgy gondolom, hogy ez a sokakat érdeklő téma további feszegetést érdemel. Korábban nem esett szó például arról, hogy a kamera milyen remek lencsevédőt tudhat magáénak. Bizonyára emlékeztek még az N95 8GB, vagy akár az N96 fényképezőgépére, melyek frontlencséje bizony olyan védtelen volt a külső behatások ellen, mint mondjuk Fekete Pákó a jegesmedvék között. Ehelyett az N97 egy profi elhúzható lencsevédőt kapott, mely nem csak a karcolódás, hanem az egyéb szennyeződések bejutása ellen is védi a kamerát, illetve áttételesen a fotóinkat és videóinkat. A fényképezőgép funkció életre keltéséhez egyébként elegendő elmozdítani az optika előtti kis burkolatot és már megy is minden a maga útján.

A szituációs módok a következők: automata, egyéni, makró, arckép, tájkép, sport, éjszakai és éjszakai arckép. Ezekhez azt hiszem nem szükséges különösebb kommentárt fűznöm, azt viszont mindenképp meg kell említenem, hogy a dupla LED-re épülő segédfény többek közt vörösszemhatás csökkentésre is képes, így a fotózást követően már nem kényszerülünk arra, hogy utólag retusáljuk fotóalanyaink ˝gyönyörű˝ piros nyuszi szemeit. Az önkioldó funkció 2, 10 illetve 20 másodpercnyi időt biztosít arra, hogy az expo gomb megnyomását követően még oda tudjunk rohanni a csoportkép többi résztvevőjéhez, ezenkívül még manuálisan állítgathatjuk a fehéregyensúlyt (napfény, felhős, izzólámpa, fénycső), a kontrasztot, az élességet, vagy akár expozíciókorrekciót is végezhetünk.

 

A sajnálattal távolmaradó funkciók listáján olyan delikvenseket találunk, mint például az arcfelismerés, a mosolydetektálás, a pislogásérzékelés, vagy például az érintőfókusz, amik nélkül ugyan lehet élni, de azért a Nokiának ezekről sem ártott volna gondoskodnia. Erről ennyit, most pedig vessetek néhány pillantást az alábbi éjszakai felvételre, ami szerintem tök jó lett (életemben most voltam először vízilabda meccsen):

 

Eddig még nem tettem említést a videófelvevőről, így hát most következzen ez a téma. Nos, az N97 hozza a manapság teljes joggal elvárható 640x480 pixel / 30 fps szintet, de HD videófelvevőről egyelőre még csak nem is álmodhatunk. A telcsi egyébként rendelkezik egy úgynevezett widescreen (16:9), vagyis szélesvásznú üzemmóddal, de ilyenkor sajnos nem 720x480 pixeles, hanem 640x352 pixeles felvételeket készít. Ettől függetlenül a videóminőséget nem sok kritika érheti - íme egy éjszakai videó (ismét a vízilabda buliról):

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ben97.blog.hu/api/trackback/id/tr71210235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2009.06.26. 16:56:48

gratulálok a bloghoz, nagyon jó ötlet!

most, illetve a következő 3 hónapban gondolkodom telefoncserén, egy N95 utódot keresek.

jelöltek: N97 ill iPhone 3GS.

hihetetlen, hogy a két "tábor" hívei hogyan favorizálják a saját kütyüjüket, és egymásnak teljesen ellentmondó véleményekkel szidják a másikat. A baj az, hogy nem nagyon lehet találni objektív véleményalkotást.

nekem esélyem sincs hosszabb próbahasználat alá vetni a telefonokat, hogy az alapján döntsek itt súlyos százezrekről, úgyhogy annyit még várok, hogy a következő 2-3 hónapban egyrészt legyen több első kézből származó tapasztalat mindkét "oldalon", illetve esetleges javítások a firmware-eken, meg aztán az sem mindegy, hogy a jószágok mennyibe fognak kerülni, ill milyen konstrukcióban.

a fotózás / videózás megmondom őszintén nem nagyon izgat, pontosabban az N97-nél biztosan nem, mert ha jól értem, ez a terület az N97 egyik erőssége, arra tökéletesen elég (az N95 is az volt), amire én használom - bár a lassúsága egy kicsit zavart.

majd ha oda jutsz, érdekelne a böngészési élmény, sebesség stb, illetve a homescreen testreszabhatósága, az érintőképernyő viselkedése, és főleg, hogy hogyan bírja a processzor és az akksi.

további jó blogolást, olvasni fogom!
süti beállítások módosítása